Wie ben ik?

“ergens zie ik mijzelf als een idealist”

Ik ben Naomi Vandamme. In 2007 studeerde ik af als klinisch psycholoog aan de Vrije Universiteit Brussel. Vanaf die tijd heb ik in allerlei rollen me beziggehouden met het welzijn van gezinnen. Ik werkte in de kinder- en jeugdpsychiatrie, was lid van verschillende expertiseteams als ADHD en trauma, en ik werd gevraagd om bij te dragen aan de oprichting van verschillende traumacentra’s. Ik was ook lid van verschillende internationale commitee’s gericht op het verbeteren van het psychologische werkveld. Een heel druk bestaan, maar ik deed het met veel liefde en passie. Mensen zien mij als een doorzetter, iemand die creatief is en anderen goed kan overtuigen waarom het welzijn van het kind meer centraal moet staan in deze wereld. Maar wat ik zelf het belangrijkst vind is dat ik een groot hart heb voor kinderen en hun ware potentieel. Ergens zie ik mezelf als een idealist, iemand die gelooft dat elk kind vanuit het hart mag opgroeien tot een mooi mens die op zijn unieke manier kan bijdragen aan zijn innerlijke wereld en de wereld om hem heen.

Het feit dat ik als kinderpsycholoog dicht bij kinderen en gezinnen sta maakt dat ik een prachtige kans heb om datgene op de markt te brengen dat echt het verschil kan maken. Ik heb dan ook door al die activiteiten heel veel ervaring opgebouwd in het ontwikkelen van allerlei producten zoals de de troostpoppen, de veerkrachtdoos en de veerkrachtpuzzel, maar ook instrumenten en programma’s binnen de klinische psychologie die internationaal gebruikt werden.

En al dat werk deed ik in verschillende landen, zo woonde ik ondermeer in Nederland, Bolivia, de Verenigde Staten en de afgelopen jaren op het prachtige eiland Curaçao in de Caribische Zee, waar ik samen met mijn man Wim, onze zoontjes Noah en Abel en ons dochtertje Milou een mooi bestaan opbouw.

Dat ben ik in een notendop. Wil je meer weten? Laat het maar horen.

Waarom doe ik dit?

“ik wilde meer in de opvoeding van mijn kinderen, noem het maar een nieuw soort van sterk”

Eigenlijk begon mijn droom toen ik voor het eerst een speelgoedwinkel instapte. Als jonge moeder wilde ik mijn kinderen opvoeden als mensen die oog hebben voor een ander, de wereld om hun heen. Die met een groot hart de wereld instappen. Dat is een hele klus, maar toen ik in die speelgoedwinkel ging zoeken naar materiaal dat me daarbij zou kunnen helpen, vond ik bijna niets. Planken vol met spullen die je helpen om te leren schrijven en lezen, om een som op te lossen of om mooi te leren knutselen… Allemaal heel belangrijk, maar het is wel heel veel aandacht voor maar één kant in de ontwikkeling van kinderen. Ik wilde meer, en terug naar de essentie, wat opvoeden inhoudt.

 

Samen met jullie als bewuste ouders ontwikkel ik nu het materiaal dat ik in de speelgoedwinkel zou willen zien. Als klinisch psycholoog ben ik al jaren met mijn hoofd en hart betrokken bij de vraag hoe je kinderen sterk vanuit hun hart opvoedt. Ik noem het zelf ‘een nieuw soort sterk’ ontwikkelen bij kinderen. Een kracht die niet begint bij wat je met je handen kunt doen, maar start vanuit het hart, de liefde: voor jezelf, de mensen om je heen en de wereld waarin we leven. Want dáár zit de sleutel hoe de kwaliteit van leven bij je kinderen en iezelf begint. Ik geloof écht dat als we onze kinderen vanuit dat idee we opvoeden, we met z’n allen werken aan een betere toekomst.

Doe je mee?

Waar komt de naam “The Able Box” vandaan

Mijn zoontje heet Abel. In 2016 beviel ik van hem, en tijdens de bevalling kreeg ik te horen dat ik een levensbedreigende ziekte had die het leven van Abel en mezelf ingevaar bracht. De werking van mijn lever en nieren gingen in een razendsnel tempo achteruit en mijn bloedplaatjes werden niet meer aangemaakt. Hierdoor raakte het lichaampje van mijn zoontje in shock waardoor hij niet zelfstandig kon ademen als hij eenmaal ter wereld was gebracht.

Dat was natuurlijk heel heftig allemaal. De uren na de bevalling waren cruciaal. Ik kreeg te horen dat ik mijn partner moest roepen om hem te vertellen dat het zomaar zou kunnen dat we beide de nacht niet zouden redden. In die uren, dat ik voor het leven van Abel vocht en dat van mezelf beloofde ik mezelf dat als we het beide zouden overleven ik me volledig zou storten op het ontwikkelen van producten en om kinderen vaardiger, meer ABLE te maken voor de onverwachte wendingen in het leven.

Abel overleefde het. Ik ook. En met ‘The Able Box’ stappen we nu samen een nieuwe fase in. Ik vind het enorm inspirerend en verrijkend dat veel bewuste ouders mijn pad herkennen, en mee willen bouwen om de opvoeding van onze kinderen nog meer te verrijken met een ander soort van sterk, een sterk vanuit het hart.  Ik hoop jij ook.

De Able Boxen zijn dus geinspireerd op de naam van Abel.

Voor wie is The Able Box?

In principe voor iedereen, maar zeker voor ouders die net als ik hun kinderen bewust anders willen opvoeden dan zoals dat ‘vroeger’ ging, dus met meer aandacht voor het gevoelsleven van het kind en de relatie met de wereld om hen heen. Ouders die daar de essentie van opvoeden in terug zien. The Able Box biedt dus een oplossing voor ouders die de opvoedingsmiddelen die je nu vaak terugvindt simpelweg niet voldoende vinden.

Wat vinden we belangrijk bij The Able Box?

  • “Keep it simple supid!” We hebben het al druk genoeg dus geen materiaal met ellenlange gebruiksaanwijzingen. Dat geldt ook voor de materialen: liever een boekje dan een softwarepakket.
  • Hou het praktisch. We maken allemaal deel uit van een dynamisch huishouden dat elke dag weer door moet draaien, dus de materialen van The Able Box moeten daar naadloos inpassen. Dus liever een mooie brooddoos of een pennenzak die een functie hebben dan nog meer speelgoed dat we na een jaar weer op een rommelmarkt verkopen.
  • Ga mee met je tijd. De wereld verandert heel snel, en wij vinden het belangrijk dat het materiaal dat we aanbieden meegaat met de laatste ontwikkelingen. Zo gaan we niet doen alsof de Corona crisis geen impact heeft: ook daar gaan we actief mee aan de slag.